• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Identiteit van Nederland

Op 26 juni 2019 maakte het SCP het onderzoek naar de Nederlandse identiteit bekend. In de kranten stond dat dit het eerste onderzoek is naar de Nederlandse identiteit. Dat klopt niet. In 2008 deed het Nederlands Centrum voor Volkscultuur al een jaar lang onderzoek hierna. Dat was in het kader van het Jaar van de Tradities en naar aanleiding van de uitspraak van prinses Maxima dat dé Nederlander niet bestaat. Duizenden mensen stuurden de tradities op die belangrijk waren voor hun identiteit. Toenmalige koningin Beatrix maakte op 1 november 2008 de honderd meest genoemde tradities bekend. Ook toen werden Sinterklaas, Kerstmis en Koninginnedag het meest genoemd als behorende bij de Nederlandse Identiteit. Maar ook het Suikerfeest en Keti Koti scoorden hoog. Eten werd vaak genoemd: beschuit met muisjes, stamppot, haring, nasi en bami en frietje met.
Dit onderzoek is verwerkt in het boek DIT ZIJN WIJ, de belangrijkste 100 tradities van Nederland (uitgeverij Pharos 2009).


Welke bloem hoort bij Moederdag?

Op Moederdag worden vaak rode rozen gegeven aan moeders. Toch is niet de roos, maar de anjer de bloem voor Moederdag. De anjer staat voor eeuwige beliefde. Rood is de kleur van de liefde. Wit is de kleur van de zuiverheid van het hart van moeders. De witte anjer staat symbool voor overleden moeders en de rode anjer wordt gegeven aan moeders die nog leven.

 

Moederdag

Dit weekend worden weer veel moeders in het zonnetje gezet. Moederdag is ooit bedacht door een Amerikaanse vrouwenactiviste. Haar moeder stierf op 12 mei 1905. Na haar moeders overlijden vroeg Ann zich af of ze haar moeder wel genoeg liefde en aandacht had gegeven. Eigenlijk zou er een vaste dag in het jaar moeten komen, waarop alle kinderen hun moeder laten merken hoe dankbaar ze zijn voor alles wat moeder het hele jaar doet. In 1907 organiseerde Ann Jarvis voor de eerste keer Moederdag. Er bleken meer mensen behoefte te voelen aan een dag voor moeders. Daarom diende ze een verzoek in bij de nationale overheid om van Moederdag een erkende feestdag te maken. Dat lukte en in 1914 werd in Amerika voor het eerst officieel Moederdag gevierd.

In Nederland was het Leger des Heils de eerste die Moederdag in Nederland propageerde. Ook de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw zette zich in de jaren 20 in met een campagne om onderwijzers te stimuleren om kinderen versjes te laten opzeggen en tekeningen te laten maken voor moeder. Naast de bloemisten zagen ook de banketbakkers kansen om hun omzet te vergroten. Zij boden jaarlijks een grote moederdagtaart aan Koningin Wilhelmina aan. 

Deze commercialisering was Ann Jarvis een doorn in het oog. Zij en haar zuster gaven al hun geld uit aan rechtszaken tegen bedrijven die Moederdag gebruikten om winst te maken. Ze stierven in armoede. In het doodsbericht in de New York Times stond dat Ann Jarvis verbitterd was geworden omdat kinderen liever een gedrukte ansichtkaart stuurden naar hun Moeder in plaats van een persoonlijke geschreven brief.Congres Brabants landelijk erfgoed


Op donderdag 23 mei organiseer ik als bestuurslid van Brabants Heem een congres over landelijk erfgoed in museum Klok en Peel in Asten. Het Brabants landelijk erfgoed wordt bedreigd. Door ruilverkaveling, verstedelijking en de aanleg van wegen staan historisch gegroeide landschapsstructuren al enkele decennia onder druk. De roep om dit proces van aantasting een halt toe te roepen wordt steeds sterker. Erfgoedorganisaties kunnen door hun kennis een belangrijke rol spelen in het behoud en de bescherming van dit erfgoed. Daarom heeft Brabants Heem een manifest ondertekend waarmee politici en beleidsmakers wordt gevraagd om aandacht te hebben voor het Brabants landelijk erfgoed en beleid te maken voor de bescherming er van.

Meer weten: stuur me dan een mail naar info@inekestrouken.nl.

1 april grap

Op 1 april houden wij elkaar al eeuwen voor de gek. De oudste 1 april grappen dateren uit het begin van de 16e eeuw en het verschijnsel is dan al in grote delen van Europa bekend. Op 1 april werden mensen die nog niet goed wakker waren, weggestuurd om iets te halen wat niet bestond. Bijvoorbeeld de sleutel van de tent of het dossier met het vijfde kwartaal. De oude naam is dan ook verzendekensdag en het slachtoffer werd de aprilgek genoemd. Sinds 1962, toen heel Nederland dacht dat er bij Zandvoort een groot beeld van de Paaseilanden was aangespoeld, wil de media scoren met de beste 1 aprilgrap. Ook bedrijven houden zich tegenwoordig bezig met het bedenken van 1 april grappen. Een goede 1 april grap levert reclame op en is goed voor teambuilding. Zelf ben ik er een paar jaar geleden in getrapt toen men het raketijsje als immaterieel erfgoed wilde gaan beschermen. 

Lekker slapen? Maak dan bitterkoekjesmelk

Bitterkoekjesmelk werd gedronken op Sinterklaasavond of voor het naar bed gaan.  Je kunt er goed van te slapen. Bitterkoekjesmelk maak je door 75 gram bitterkoekjes door 1 liter (volle) melk te kruimelen en aan de kook te brengen. Laat het heel zachtjes pruttelen totdat de koekjes de melk hebben gebonden. Los er vlak voor opdienen 1 of 2 eetlepels honing in op. Bitterkoekjes worden gemaakt met gemalen amandelen, kristalsuiker en eiwit. Bitterkoekjes werden al in de 19e eeuw gegeten.

Dinsdag 15 januari 2019
Vandaag is mijn website online gegaan. Op deze website wil ik mijn kennis die ik jarenlang heb opgedaan als directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur met u delen. Deze website is nog lang niet klaar. Dagelijks zullen er items aan toegevoegd worden. Hebt u een vraag dan kunt u hem via het contactformulier stellen. Opmerkingen zijn natuurlijk ook welkom. Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan mijn website.
Ineke Strouken