• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Koningin Maxima ziet Sara

Op 17 mei wordt Koningin Maxima 50 jaar. Vijftig is een kroonjaar, dat wordt extra gevierd. Men zegt als iemand 50 jaar wordt: ‘Hij heeft Abraham gezien’ of als het een vrouw is: ‘Zij heeft Sara gezien’. Vaak wordt het huis van de jarige versierd en komt er een reuze pop in de tuin te staan. Wat betekent het als je, net als Koningin Maxima vandaag, 50 jaar wordt.

Het gezegde ‘Hij heeft Abraham gezien’ komt uit de bijbel, daarin staat: ‘Gij bent nog geen vijftig en gij hebt Abraham gezien’. Abraham was de aartsvader waar joden, christenen en moslims vanaf stammen. Uit dit citaat concludeerde men dat je op je vijftigste Abraham zou zien. Wat betekende dat je toetrad tot de club van wijze mensen. Je had levenservaring en kon raad geven.

In West-Friesland kreeg je een Abrahamkoek als je vijftig werd, een soort versierde kruidkoek. Deze traditie staat in 1898 voor het eerst vermeld in de Van Dale. In 1959 kreeg Koningin Juliana voor haar vijftigste verjaardag een Abraham aangeboden door het West-Fries Genootschap. Deze organisatie wilde de Westfriese traditie over heel Nederland bekend maken. Pas later ging men vrouwen een Sara geven. Sara was de vrouw van Abraham. Tot op hoge leeftijd kregen zij geen kinderen, totdat Sara als een wonder hun zoon Isaak het leven schonk.

Identiteit van Nederland

Op 26 juni 2019 maakte het SCP het onderzoek naar de Nederlandse identiteit bekend. In de kranten stond dat dit het eerste onderzoek naar de Nederlandse identiteit is. Dat klopt niet. In 2008 akte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur al een jaar lang onderzoek hierna. Dat was in het kader van het jaar van de tradities en naar aanleiding van de uitspraak van prinses Maxima dat de Nederlander niet bestaat. Duizenden mensen stuurden de tradities op die belangrijk waren voor hun identiteit. Toenmalige koningin Beatrix maakte op 1 november 2008 de honderd meest genoemde tradities bekend. Ook toen werden Sinterklaas, Kerstmis en Koninginnedag het meest genoemd als behorende bij de Nederlandse Identiteit. Maar ook het Suikerfeest en Keti Koti scoorden hoog. Eten werd vaak genoemd: beschuit met muisjes, stamppot, haring, nasi en bami en frietje met.
Dit onderzoek wordt verwerkt in het boek DIT ZIJN WIJ, de handige 100 tradities van Nederland (uitgeverij Pharos 2009).


Dinsdag 15 januari 2019

Vandaag is mijn website online gegaan. Op deze website wil ik mijn kennis die ik jarenlang heb opgedaan als directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur met u delen. Deze website is nog lang niet klaar. Dagelijks zullen items aan toegevoegd worden. Hebt u een vraag dan kunt u hem via het contactformulier stellen. Opmerkingen zijn natuurlijk ook welkom. Ik hoop dat u veel plezier beleeft aan mijn website.
Ineke Strouken