• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Inhoud

1. Geboorte van Jezus
2. Kerstboom

1. Geboorte van Jezus

Op 25 december vieren christenen over de hele wereld dat Jezus Christus is geboren. Echter Jezus is heel waarschijnlijk niet op 25 december geboren. De kerkvaders plaatsten de geboorte van Jezus op deze datum om het Romeinse feest Sol Invictus uit te roeien. Sol Invictus is het feest om te vieren dat de zon na een periode van duisternis, eindelijk terug komt en dat de dagen weer langer worden.

Het kerstverhaal is een aangrijpend verhaal. Keizer Augustinus schreef een volkstelling uit en bepaalde dat iedereen zich moest melden in zijn geboorteplaats. Daarom reisden Jozef en Maria – die in verwachting waren van Jezus – naar Bethlehem. Omdat er geen rustige plek was in de herberg beviel Maria in een grot of stal in bijzijn van een os en een ezel.

Op tweede kerstdag mochten kinderen en arme mensen langs de deuren gaan om Zalig Kerstmis te wensen en kerstliederen te zingen. Ze werden dan door de vrouw des huizes getrakteerd op een plak kerstbrood met dik boter. Voor arme mensen was dat een feestmaal. Het personeel kreeg een kerstmand mee met allerlei lekkers om thuis Kerstmis te gaan vieren. Hier komt het gebruik van het kerstpakket vandaan. 


2. Kerstboom

De kerstboom werd in de 19de eeuw geïntroduceerd door de Duitse prinsessen die met onze koningen trouwden en door Duitse winkeliers die hun etalages versierden. In Nederland was er in eerste instantie veel weerstand tegen deze door migranten meegenomen gewoonte.

De oudste kerstbomen werden versierd met suikergoed, papieren bloemen, vergulde noten en kerstkoekjes. In het begin van de 19de eeuw vonden glasblazers in Thüringen en de Vogezen de glazen kerstballen uit. In de loop van de eeuw werden kerstballen steeds groter en mooier. Het zetten van de kerstboom is tegenwoordig een populaire traditie. Ook mensen die niet de geboorte van Jezus vieren, brengen hun huis vaak in kerstsfeer met een versierde spar.


Bron: Ineke Strouken, Dit vieren wij (2017)