• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Inhoud

1. Sint Franciscus
2. Dierenbescherming

1. Sint Franciscus 

Dierendag is een vrij nieuwe traditie ingesteld door de dierenbescherming. De internationale organisatie voor dierenbescherming besloot in 1929 om 4 oktober uit te roepen tot internationale dierendag. De dierendag paste in de toegenomen belangstelling voor de rechten van de dieren.

Niet toevallig koos men voor 4 oktober. Dat is de sterfdag van de Heilige Franciscus in 1226. Franciscus zou volgens de overlevering veel om dieren hebben gegeven. Hij preekte zelfs voor de vogels. De heilige met zijn liefde voor de natuur was een voor de hand liggende keuze.

Foto: Sint Franciscus praat met de vogels

2. Dierenbescherming

Op 4 oktober 1930 vierde Nederland voor het eerst dierendag. Op die dag voerde de dierenbescherming actie voor een betere behandeling van dieren, bijvoorbeeld voor het welzijn van de trekhonden. Aanvankelijk op nationaal niveau. Sindsdien kenmerkt de viering zich meer door kleine plaatselijke evenementen.

Individuele dieren worden nog eens extra in de watten gelegd met een groot bot of een portie vlees. Vooral kinderen geven Dierendag een feestelijk accent. Er zijn dierenkeuringen op school en in sommige plaatsen worden de dieren door de plaatselijke geestelijkheid gezegend. Organisaties als dierentuinen trakteren de olifanten, leeuwen en apen op taarten van groenten en fruit om daarmee de belangstelling van de pers op te roepen en extra publiek te trekken.

Bron: Ineke Strouken, Dit vieren wij (2017)