• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Inhoud

1. Ouderliefde
2. Ann Jarvis
3. Bloemen en taart
4. Sonora Smart-Dodd
5. Versjes en frutsels

 

1. Ouderliefde

De liefde van onze ouders vinden wij heel vanzelfsprekend. Wij staan ​​er niet bij stil dat ze altijd voor ons klaar staan ​​en wij spreken onze waardering ook niet vaak uit. Pas na hun dood denken wij: 'Hebben wij wel genoeg laten weten dat wij van hen houden?'. Dat is de reden dat twee vrouwen zich inzetten om een ​​moeder- en vaderdag in te stellen.

2. Ann Jarvis

Een ontbijtje op bed, een tekening van knutselwerkje van de kinderen. Zo vieren veel Nederlandse gezinnen Moederdag. Moeder wordt voor één dag vrijgesteld van huishoudelijk werk.

Grondlegster van Moederdag was de Amerikaanse vrouwenactiviste Anna Jarvis (1864-1948). Zij herdacht elk jaar op 9 mei de sterfdag van haar moeder en voerde actie voor een speciale Moederdag in het jaar. Op 8 mei 1914 bekrachtigde president Wilson het besluit van het parlement om de moederdag in te voeren op de tweede zondag van mei. Door het succes mannen in 1936 om, op de derde zondag van juni, een Vaderdag in te stellen.


3. Bloemen en taart

In Nederland werd de eerste Moederdag op 20 mei 1926 gevierd. Het idee kwam uit de koker van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde. De bloemenhandelaren hadden, net als de banketbakkers, een zakelijk belang. Op Moederdag moest moeder bloemen en taart krijgen. Later kwamen daar zeepjes en geurtjes bij.

In de jaren vijftig werd het feest populair in gezinnen met kinderen. Moeder kreeg ontbijt op bed en hoefde op die dag niets te doen. Vader nam haar werk over, wat in die tijd heel ongewoon was.

4. Sonora Smart-Dodd

Vaderdag werd in navolging van Moederdag in 1910 voor het eerst in Spokane in de staat Washington (VS) gevierd. Anna Jarvis bedacht Moederdag, omdat ze het belangrijk vond dat kinderen één keer per jaar stilstonden bij de liefde en zorg van moeders. Sonora Smart-Dodd vond dat een goed idee. Zij had zelf geen moeder meer. Haar moeder was bij de geboorte van haar zesde kind in het kraambed gestorven. Haar vader - William Jackson Smart, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog - had zijn kinderen moeten grootbrengen. Sonora had veel bewondering voor het feit dat haar vader zo goed voor het moederloze gezin had gezorgd en wilde ook een Vaderdag invoeren. Echter het Amerikaanse Congres, dat wel Moederdag officieel erkend had, moest niets weten van een officiële dag voor vaders. Pas in 1972 erkende president Nixon Vaderdag.

Foto: Sonora Smart-Dodd

5. Versjes en frutsels

In Nederland dateren de eerste gegevens over Vaderdag uit de jaren dertig, maar pas in de jaren vijftig werd Vaderdag op grote schaal gevierd. Vaderdag is echter nooit zo populair geweest als moederdag. Vaders krijgen op Vaderdag ontbijt op bed, kleine kinderen zeggen een versje op en maken op school een frutseltje. Standaardcadeaus waren 'mannendingen' als stropdas, scheerapparaat en sigaren, maar tegenwoordig zijn t-shirts, koppen en flesjes bier met een foto van het gezin er op populair.

Bron: Ineke Strouken, Dit vieren wij (2016)