• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Inhoud

1. Allerheiligen avond
2. Dodenfeest
3. Magische wereld

1. Allerheiligen avond

Halloween is een verbastering van `All Hallows evening', de avond voor Allerheiligen. Op Allerheiligen en Allerzielen gingen mensen naar de kerkhoven om hun dierbaren te eren.

Tijdens de reformatie in de zestiende eeuw verbood de protestantse overheid deze feesten, omdat ze in strijd waren met de reformatorische leer. Vanaf die tijd werd Halloween, vooral in Engeland, Schotland en Ierland, een werelds feest zonder kerkelijke achtergronden, dus een volksfeest.


2. Dodenfeest

In Engeland ziet men Halloween graag als een Keltisch dodenfeest. Halloween zou het Keltische nieuwjaarsfeest Samhain zijn, waarbij men het einde van de zomer vierde. Men dacht dat de zielen van overledenen terugkeerden naar hun oude woonplaats en dat is natuurlijk een eng idee.

Immigranten uit Engeland, Schotland en Ierland introduceerden Halloween in de negentiende eeuw in Amerika. Kinderen gaan daar verkleed langs de deur met een pompoen om een traktatie te vragen.


3. Magische wereld

Aan het einde van de jaren tachtig zag je de eerste Halloween feesten en Halloween markten in Nederland. Nu is het een bekend verschijnsel. Veel kinderen verkleden zich als heks of spook en gaan met een pompoenlampion door de donkere avond langs de straten griezelen.

De laatste dertig jaar is Halloween een heel populair feest, niet alleen bij kinderen maar ook bij jonge volwassenen. Dat komt omdat het heel goed aansluit bij onze behoeften. Snel uit je werk in een andere rol stappen en ergens naar toe gaan waar je meteen in de magische sfeer stapt en weinig hoeft te doen om die zelf te creëren.

Bron: Ineke Strouken, Dit vieren wij (2017)