• darkblurbg
    Ineke Strouken
    Welkom op mijn website waarin ik u vertel over de achtergronden van tradities.
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Inhoud

1. Koffie drinken

1. Koffie drinken

Koffie is volksdrank nummer één. Met name bij het opstaan ​​en tijdens het werk drinken Nederlanders veel koffie. Het koffiedrinken heeft zich vanaf de 17e eeuw verspreid over Nederland. Aanvankelijk was een drank die hoorde bij een nieuwe schrijven. Later werd koffie populair door het slechter worden van de kwaliteit van bier en water.

In de 17e eeuw dronken mensen, voornamelijk mannen, koffie in het koffiehuis. Koffie drinken was aanleiding voor ontspanning en een spelletje doen. Bij het koffie drinken werd een pijp gerookt en werden de nieuwsberichten gelezen. Het viel reizigers uit het buitenland op dat Hollanders grote hoeveelheden koffie dronken.

Nederlanders kregen de naam van buitensporige koffiedrinkers. In de 18e eeuw schreef een Pruisische prediker: 'Voor een gezelschap van drie of vier Hollanders wordt een koffiekan aangesleept die je doet verbleken. Een Duitser drinkt als regel niet meer dan twee of drie koppen koffie, maar een Hollander drinkt maar zes achter elkaar. '

In de 19e eeuw krijgt koffie een andere functie. Koffie drinken bevorderde het huiselijk leven en de gezelligheid. Het gezin zat bij elkaar aan tafel en op de kachel pruttelde de hele dag de koffiepot. Bezoek bij de koffie één of twee koekjes gepresenteerd. Daarna ging de koektrommel weer dicht.

Bron: Ineke Strouken, Dit zijn wij (2009)