Inhoud
1. Feest van saamhorigheid
2. Vrijmarkt
1. Feest van saamhorigheid
Koningsdag is het feest van saamhorigheid. Half Nederland tooit zich in het oranje en bezoekt één van de vele vrijmarkten. Nederland vierde voor het eerst Koninginnedag op 6 september 1898, toen prinses Wilhelmina tot koningin werd ingehuldigd. Vóór die tijd werd er al wel Prinsessendag gevierd.
Het idee voor een feestdag ter ere van de verjaardag van prinses Wilhelmina kwam van J.W. Gerlach, redacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad. De feestdag moest een belangrijk symbool worden voor de nationale eenheid. Prinsessendag was aanvankelijk een Utrechts feest. Op 31 augustus 1885 vierden de arbeiders in wijk C uitbundig de verjaardag van prinses Wilhelmina. Het idee sloeg aan. Overal ging men Prinsessendag vieren met kinderspelen als koekhappen, tobbetjessteken en zaklopen. Ook organiseerde men optochten met versierde karren en fietsen. Toen Juliana in 1948 koningin werd, werd de dag verplaatst van 6 september naar 30 april. Koningin Juliana vierde haar verjaardag met een defilé langs het bordes van Paleis Soestdijk.
Foto: Het defilé op Paleis Soestdijk
2. Vrijmarkt
Koningin Beatrix handhaafde de datum van 30 april als eerbetoon aan haar moeder. Zij bezocht met haar familie twee plaatsen in het land om daar de feestelijkheden bij te wonen. Overal in het land worden er sindsdien vrijmarkten georganiseerd. Op een vrijmarkt heb je geen vergunning nodig om te venten. In enkele grote steden begint de vrijmarkt al op de avond voor Koningsdag.
De verjaardag van Koning Willem Alexander is op 27 april. Op de dag daarvoor worden de Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt, ook wel lintjesregen genoemd. Nieuw zijn de koningsspelen, een sportdag op scholen om kinderen te stimuleren meer te bewegen.
Foto: De Koning en de Koningin bij het koekhappen, Koninklijk Huis
Bron: Ineke Strouken, Dit vieren wij (2017)