Inhoud
1. De heilige Valentijn
2. Valentijnsprocessie in Westerhoven
1. De heilige Valentijn
Op 14 februari, Valentijnsdag, mag je mensen anoniem de liefde verklaren. In Westerhoven in Noord-Brabant wordt Sint-Valentijn echter nog op een andere manier geëerd. Daar trekken 's avonds mensen in processie naar het Valentijnskapelletje om te bidden.
Tot 1969 had Valentijn een plekje op de heiligenkalender. Waarschijnlijk is hij toen geschrapt, omdat niet bekend is wie de 'echte' Valentijn precies is. Er zijn verschillende heiligen die er voor in aanmerking komen, zoals Valentijn van Rome en Valentijn van Terni. Zij zijn allebei rond 270 ter dood vanwege hun geloof. Van beiden zijn verhalen bekend die met liefde te maken hebben. De Valentijn van Rome zou de blinde dochter van een cipier genezen hebben. In de gevangenis zou hij haar vlak voor zijn terechtstelling een liefdesbrief geschreven hebben, ondertekend met: 'Je Valentijn'. Toen ze de brief na zijn dood las, kon ze weer zien.
In Terni in Italië zijn ze er echter van overtuigd dat hun bisschop de echte Sint-Valentijn is. Hij stond bekend als een groot bloemenliefhebber. Verliefde paren kwamen bij hem om bescherming voor hun liefde te vragen en hij gaf ze dan bloemen mee. In de Valentinusbasiliek in Terni beloven verliefde stellen elkaar nog steeds op 14 februari liefde en trouw.
Foto: Valentijn die bloemen geeft aan twee geliefden, Valentinusbasiliek in Terni
2. Valentijnsprocessie in Westerhoven
In Nederland wordt Sint-Valentijn nog op een andere manier vereerd. Buiten Westerhoven staat in de velden een kapelletje waar je zijn hulp kunt vragen bij ziekte en tegenslag. Sint-Valentijn is niet alleen de schutspatroon voor geliefden, maar ook voor mensen met epilepsie. Zijn naam - Valere - komt uit het Latijn en betekent sterk en gezond zijn.
Het huidige kapelletje werd in 1947 gebouwd uit dankbaarheid dat het dorp ongeschonden uit de oorlog was gekomen. Bij de bouw werden middeleeuwse fundamenten gevonden. De waterput die bij de kapel ligt, zou mogelijk al uit de achtste eeuw dateren. Bijzonder is dat het water in de hogere staat dan het water in het beekje dat er naast ligt. Op 14 februari lopen de bedevaartgangers zingend in het donker naar de kapel, waar iedereen zelfs bij het beeld van Valentijn kan zijn om hem om steun te vragen.
Foto: Valentijnkapel, Jan Stads
Bron: Ineke Strouken, Dit vieren wij (2017)